EU asi podpoří směrnici o zbraních, ČR návrh odmítá

10.06.2016
Euroskop, čtk

Český ministr vnitra Milan Chovanec v pátek při jednání se svými kolegy ze zemí EU v Lucembursku zopakuje jednoznačný český nesouhlas se zpřísněním směrnice o zbraních. ČR je ovšem v jasné menšině a nizozemské předsednictví předpokládá, že bez potíží získá mandát k dalšímu jednání o novele se zástupci Evropského parlamentu. Ministři vnitra by ovšem měli hovořit také o boji s terorismem, o migrační krizi a vízové liberalizaci.

Nová pravidla zpřísňující možnosti pořizování a držení zbraní navrhla Evropská komise loni v prosinci jako součást reakce na teroristické útoky v Paříži. Členské země EU o nich jednají v takzvaném smíšeném výboru, kde jsou také zástupci Švýcarska, Norska, Islandu či Lichtenštejnska.

Výhrady původně mělo více zemí, postupně se však holandským diplomatům u většiny problematických bodů podařilo najít kompromis.

Analýza ČR: Směrnice by mohla být rizikem pro vnitřní bezpečnost země

Podle analýzy českého ministerstva vnitra by dopady směrnice mohly být rizikem pro vnitřní bezpečnost ČR a znamenaly by ztrátu tisíců pracovních míst. V mandátu pro páteční jednání proto vláda ministru vnitra Milanu Chovancovi schválila, aby návrh dál jasně odmítal.

V Česku návrh odmítly vláda i obě komory parlamentu s poukazem na to, že teroristé své činy páchají nelegálně získanými zbraněmi, nikoli zbraněmi legálně drženými.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek