Sobotka: ČR nemá po brexitu důvod zrychlovat s eurem

29.06.2016
Euroskop, čtk

Česká republika nemá důvod zrychlovat svou cestu k přijetí společné evropské měny jen proto, že se Britové minulý týden v referendu rozhodli odejít z Evropské unii, novinářům to v úterý při příchodu na unijní summit, kde se bude takzvaný brexit probírat, řekl český premiér Bohuslav Sobotka.

„Nikdo nikoho do ničeho nebude tlačit,“ poznamenal v úterý Sobotka. Prahu podle něj bude rozhodně zajímat další vývoj eurozóny a Česko nemá zájem na vzniku „propastí a příkopů“ mezi členy. Zájmem ČR je podle premiéra udržovat kontakt mezi státy eurozóny a těmi, kdo eurem neplatí.

Podmínky pro přijetí eura ČR zatím neplní

Česko zatím podmínky pro přijetí eura ani neplní, připomněla Evropská komise naposledy počátkem měsíce. Země stále není součástí systému směnných kurzů označovaného jako ERM II, v němž musí být před zavedením eura nejméně dva roky. Komise poukázala také na to, že české zákony týkající se centrální banky a její nezávislosti nejsou plně v souladu s evropským právem.

Reakcí na čtvrteční britské hlasování bylo v části především starších členů Evropské unie zesílené volání po další evropské integraci, včetně užšího propojení v měnové unii. Británie je nejvýznamnější ekonomikou EU, která euro nepoužívá.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek