Sobotka: Chybou bylo, že Cameron referendum vypsal

29.06.2016
Euroskop, čtk

Pomalá reakce britských politiků na výsledky referenda budí zdání, že ti, kdo vyvolali brexit, se netěší na to, co tento krok zemi přinese, po skončení středečního jednání šéfů hlav a států 27 zemí EU kromě Británie to v Bruselu uvedl český premiér Bohuslav Sobotka. Většina zástupců EU se podle něj domnívá, že bylo chybou, že David Cameron referendum vyhlásil. Jeho důvody pro tento krok jsou nesouměřitelné s důsledky hlasování, dodal Sobotka.

V souvislosti s brexitem se již objevily spekulace, že k odchodu Británie z EUnakonec vůbec dojít nemusí a situace se může vyvinout úplně jinak. Jak k tomu řekl Sobotka, jednání Evropské rady se těmito spekulacemi neřídilo. „My vycházíme z toho, že referendum bude realizováno i v podobě oznámení ze strany nadcházející britské vlády,“ uvedl Sobotka na dotaz ČTK.

Nyní je podle Sobotky třeba respektovat fakt, že toto rozhodnutí již neučiní Cameron, který oznámil svou rezignaci, ale příští britský premiér. O Cameronově nástupci v čele vlády i Konzervativní strany by se mělo rozhodovat na začátku září. „Závěr Evropské rady jasně vyzývá Brity, aby poté sdělili, jak vlastně chtějí dál postupovat,“ dodal český premiér. Již nyní je jasné, že vyjednávání mezi EU a Británií budou dlouhá a komplikovaná.

Převažoval racionální přístup, říká Sobotka

Podle Sobotky bylo všem na úterním a středečním jednání v Bruselu jasné, proč odcházející premiér všelidové hlasování vypsal. Chtěl mít klid ve své straně a vyhrát volby. „Myslím ale, že se převážná většina účastníků jednání včetně mě domnívá, že to byla chyba a že takto postupovat neměl. Ty důvody, proč referendum vypsal, jsou absolutně nesouměřitelné s důsledky, které referendum bude mít zejména pro Velkou Británii,“ dodal předseda české vlády.

Podle Sobotky na summitu převažoval klid a racionální přístup. „Emočně jsme se s tím všichni vyrovnali už v těch prvních dnech, kdy jsme se dozvěděli výsledky referenda,“ uvedl. Žádné velké emoční výbuchy tedy nenastaly, spíše převládalo racionální odhodlání pokračovat dál v Evropské unii a v evropské spolupráci jednotlivých členských zemí a minimalizovat negativní dopady odchodu Londýna z EU, dodal. Někteří zástupci sedmadvacítky hovořili o tom, že na summitu panoval v souvislosti s budoucím odchodem Británie z EU smutek.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek