CzechInvest se zaměří na firmy, které zvažují odchod z Británie

01.07.2016
Euroskop, čtk

Státní agentura CzechInvest v souvislosti s výsledky britského referenda o vystoupení země z EU posílí své aktivity ve Velké Británii i dalších zemích. Chce do Česka přilákat tamní investory, kteří by kvůli brexitu chtěli přesunout své aktivity do EU. Na dotaz ČTK to uvedl generální ředitel agentury Karel Kučera.

„Plán akcí v Londýně nyní revidujeme, větší důraz budeme klást na cílené kontakty s investory, kteří se zajímají o příležitosti a výhody související s případným umístěním investice v České republice,“ řekl Kučera.

Veřejná podpora investic ve formě investičních pobídek v tomto ohledu podle něj nebude hrát roli, protože zatím je Británie stále členem EU a přemístění provozu z jedné země EU do jiné není v rámci systému veřejné podpory podporováno.

Agentura zatím nezaznamenala zvýšenou poptávku britských firem či firem působících v Británii po možnostech investování v Česku. „Investoři, a to nejen na území Velké Británie, nicméně vyhodnocují dopady referenda na své podnikání a začínají se zajímat o informace, aby se mohli rozhodnout ohledně svého dalšího působení a rozvoje v rámci EU,“ dodal Kučera.

Maďaři připravují investiční pobídky

Například maďarská vláda již pracuje na seznamu pobídek, které by přilákaly do země firmy, jež po brexitu chtějí opustit Británii. V rozhovoru, který tento týden otiskl ekonomický list Világgazdaság, to řekl maďarský ministr hospodářství Mihály Varga. Jaké pobídky by měly přesvědčit podniky k přesunu do Maďarska, případně jak daleko tento plán postoupil, ale ministr neupřesnil.

Britská obchodní komora v ČR koncem června ujistila obchodní partnery ve středoevropském regionu, že je připravena podpořit své členy a poskytnout veškerou podporu při upevňování vztahů s britskými partnery v období zvýšené nejistoty. „Jsme však přesvědčeni, že dobrým produktům a službám se bude dařit i nadále. Věříme, že potenciál pro vzájemný obchod a spolupráci mezi ČR a Velkou Británií zůstává i nadále významný,“ uvedla.

Británie je pro české podnikatele jednou ze tří nejdůležitějších obchodních destinací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek