Sobotka věří, že Mayová brzy oznámí odchod Británie z EU

14.07.2016
Euroskop, čtk

Česká vláda vítá, že jmenováním nové britské premiérky Theresy Mayové se zkrátilo období vládní nejistoty, které trvalo od britského referenda o členství v EU, v prohlášení zaslaném ČTK to ve středu uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Věří, že Mayová, která se v podvečer ujala úřadu, brzy ohlásí odchod Británie z Evropské unie a budou tak moct být zahájena věcná jednání.

„Čeká nás mnoho práce, protože je třeba dohodnout jak podmínky odchodu Velké Británie z EU, tak i budoucí nové nastavení vztahu mezi Brity a EU,“ uvedl Sobotka. Věří, že spolupráce mezi Českem a Británii i mezi EUa Británií bude i nadále pokračovat v ekonomické i bezpečnostní oblasti. „Přeji paní premiérce Mayové mnoho sil v nové roli a pevně věřím, že svou zemi odpovědně provede nelehkým obdobím spojeným s brexitem,“ dodal český předseda vlády.

Funkcí Mayovou ve středu večer formálně pověřila královna Alžběta II. Mayová nahradila Davida Camerona, který odstoupil poté, co se Britové rozhodli v červnovém referendu pro odchod z Evropské unie, tedy pro brexit.

Mayová je po Margaret Thatcherové druhou ženou v úřadu ministerského předsedy v dějinách Británie.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek