Globalizační fond EU by mohl pomoci propuštěným z OKD

20.07.2016
Euroskop, čtk

Česko se chystá v srpnu podat žádost Evropské komisi o peníze z Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci (EGF) na pomoc propouštěným z OKD.

Podle „pesimistické varianty“, kdy by o práci přišlo v brzké době 8000 lidí, by ČR chtěla získat zhruba 189 milionů korun. Při uzavření Paskova a propuštění asi 1800 osob by to bylo přes 48 milionů. Vyplývá to z materiálu ministerstva práce, který by měla ve středu projednávat vláda. Dokument má k dispozici ČTK.

EGF poskytuje podporu na zmírnění dopadů hromadného propouštění, kdy o práci přijde v jedné firmě a u jejích dodavatelů a odběratelů přes 500 lidí. Česko fond v minulém programovém období mezi lety 2007 až 2013 využilo jednou. Finance získal projekt společnosti Unilever. Nyní při útlumu těžby v OKD o finance požádá stát, projekt bude dělat úřad práce.

Fond uznává jen část technických nákladů a výdajů na dávky. Z uznaných nákladů pak proplácí 60 procent, Česko musí dodat 40 procent rozpočtu. Finance by se využily na vytvoření mobilního pracoviště úřadu práce přímo u firmy, poradenství, rekvalifikace, dotovaná pracovní místa a příspěvky na rekvalifikace a dojíždění za prací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek