MPO: Komise zřejmě brzy schválí podporu zelené energii v ČR

17.08.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) zřejmě brzy schválí finanční podporu pro většinu obnovitelných zdrojů energie (OZE) v České republice, takzvanou notifikaci vyplývá to z úterní tiskové zprávy ministerstva průmyslu.

Právě kvůli chybějícímu souhlasu EK loni Energetický regulační úřad (ERÚ) odmítal řadu měsíců vypsat podporu většině obnovitelných zdrojů v Česku pro letošní rok. Podporu, jejíž celková výše je přes 40 miliard korun, úřad nakonec vypsal až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku. S postupem úřadu vedle výrobců ostře nesouhlasil také ministr průmyslu Jan Mládek.

Kovačovská: Většina notifikačních řízení týkajících se OZE je ukončena

„Můžu v tuto chvíli oznámit, že většina notifikačních řízení týkajících se obnovitelných zdrojů je nyní již věcně ukončena. Podle posledních informací, které máme k dispozici z Evropské komise, by notifikační rozhodnutí pro zdroje uvedené do provozu od 1. ledna 2016 měla být vydána nejpozději do konce srpna a notifikační rozhodnutí pro tzv. staré OZE pak nejpozději do konce září,“ uvedla v úterý náměstkyně ministra průmyslu Lenka Kovačovská. Komise podle ní situaci v ČR velmi pečlivě sleduje a chce rozhodně předejít dalším problémům.

Celkem bylo na podporu OZE od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno již více než 205 miliard korun.

Výplatu podpory obnovitelných zdrojů energie provádí v Česku od roku 2013 Operátor trhu s elektřinou (OTE) na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli samotní distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun vyplacené v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek