Sobotka telefonoval s Tuskem kvůli pátečnímu summitu

14.09.2016
Euroskop, čtk

Prioritou je bezpečná, prosperující a spolupracující Evropská unie, uvedl na sociálních sítích k pátečnímu neformálnímu summitu v Bratislavě premiér Bohuslav Sobotka potom, co dnes o setkání telefonicky hovořil s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. V pondělí mu vláda dala mandát, podle kterého má v Bratislavě prosazovat prohloubení bezpečnosti EU a znovunastartování ekonomického přibližování mezi členskými státy.

„S Tuskem jsme telefonicky hovořili o bratislavském summitu a reformě evropské sedmadvacítky. Prioritou je bezpečná, prosperující a spolupracující EU,“ uvedl premiér na twitteru.

Summit se uskuteční bez účasti Londýna. Ve slovenské metropoli budou v reakci na výsledek britského referenda představitelé zbylých 27 unijních členů řešit další směřování evropského bloku.

V hlavní roli bezpečnost

Tým šéfa Evropské rady připravil k summitu několikastránkový materiál, o němž v pondělí v Bruselu jednali zástupci unijních zemí. Jeho nová verze, která zohlední připomínky členských států, má být na stole do začátku bratislavského jednání.

Podle diplomatů by se měla nová verze textu podrobněji soustředit na problematiku vnitřní bezpečnosti EU i společnou evropskou obrannou politiku. Německo a Francie totiž v minulých dnech podle médií z obou zemí přišly s konceptem, který by mohl společnou unijní obranu výrazně posunout kupředu. O podobné věci v minulých dnech mluvily i země ze středu Evropy, včetně Česka.

Obranná politika byla i jedním z hlavních bodů dnešního projevu šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera před europarlamentem. Je podle něj třeba společné evropské velitelství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek