Jan Passer složil přísahu soudce Soudního dvora EU

20.09.2016
Euroskop, čtk

Český soudce Jan Passer se dnes v Lucemburku složením slavnostní přísahy ujal funkce člena Tribunálu Soudního dvora Evropské unie. Po Ireně Pelikánové je druhým českým zástupcem v této justiční instituci; jeho příchod souvisí s navýšením počtu soudců soudu.

Passer v únoru prošel vnitrostátním výběrovým řízením. Jeho nominaci na člena Soudního dvora EU v dubnu podpořila i vláda a schválily ji obě komory českého parlamentu. Zástupci členských států unie ho jmenovali členem tribunálu 7. září.

Spolu s českým zástupcem dnes přísahu skládalo dalších 11 soudců a také nový generální advokát evropské soudní instance. Soudní dvůr EU je nejvyšší právní instancí unie a odpovídá za jednotný výklad a aplikaci evropského práva.

Kdo je Jan Passer

Passer, narozený v roce 1974, byl v letech 2001 až 2005 soudcem Obvodního soudu pro Prahu 2. Od září 2004 do srpna následujícího roku byl dočasně přidělen k Nejvyššímu správnímu soudu. Jeho stálým soudcem se stal v září 2005. V letech 2001 až 2003 působil Passer jako externí přednášející Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. V současnosti je externím přednášejícím na Právnické fakultě Masarykovy univerzity a Justiční akademie. Specializuje se na právo Evropské unie.

Tribunál Soudního dvora Evropské unie projednává žaloby na zrušení aktů orgánů a institucí EU, tedy kauzy týkající se například oblasti hospodářské soutěže, státní pomoci, zemědělství a ochranných známek. Právě jemu v posledních letech výrazně narostl objem práce a proto bylo rozhodnuto instituci posílit.

O postupném zvýšení počtu soudců celkem o 21 rozhodly unijní země loni v prosinci. Cílem bylo zajistit, aby soud zvládal rozhodovat v přiměřených lhůtách.

V Lucemburku sídlící instituce zahrnuje dva soudní orgány: Soudní dvůr a Tribunál.

Členové Tribunálu jsou jmenováni na dobu šesti let s možností opakovaného jmenování. Tribunál se skládá alespoň z jednoho soudce z každého členského státu. Nyní má 38 členů, mezi kterými je i Irena Pelikánová, matka současného českého ministra spravedlnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek