Omezením nákladů na rychlý internet se bude zabývat vláda

30.09.2016
Euroskop, čtk

Návrhem na snížení nákladů na budování vysokorychlostního internetu se bude zabývat vláda na jednání ve středu 5. října. ČTK to řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba.

Omezení peněz na výstavbu vysokorychlostních elektronických komunikací až o 30 procent po Česku a dalších 18 zemích požaduje Evropská komise, která rozeslala takzvané odůvodněné stanovisko, tedy druhý stupeň v řízení, které může teoreticky skončit až před evropským soudem.

„Směrnice i návrh zákona zasahují do působnosti několika resortů a dotýkají se řady síťových odvětví. Z toho důvodu trvalo delší dobu nalézt shodu na tom, jak efektivně směrnici transponovat a implementovat. Domníváme se, že kompromis byl nalezen a návrh zákona by měl bez problémů projít dalším legislativním procesem,“ uvedl Kotrba. Podle něj bude nová podoba plánu na rozvoj elektronických komunikací přínosná a zvýší dostupnost vysokorychlostního internetu.

ČR a další státy dostaly dvouměsíční lhůtu

Už letos v březnu komise vyzvala všechny členské státy, aby ve svých zákonech zohlednily kroky, které měly platit už od počátku letošního roku. Nyní se v této věci už podruhé kromě České republiky obrátila také na Belgii, Bulharsko, Estonsko, Finsko, Francii, Chorvatsko, Kypr, Litvu, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko a Británii.

Státy teď mají nyní dva měsíce na to, aby komisi řekly, jak svou národní legislativu sladily s unijním právem. Pokud tak neučiní, může komise v souladu s unijními pravidly postoupit věc evropskému soudu a navrhnout finanční sankce.


Do roku 2025 chce Komise ve městech technologie 5G

Evropská komise také nedávno navrhla, aby do roku 2025 měly instituce jako školy, univerzity, nemocnice, výzkumná střediska, ale také dopravní uzly, poskytovatelé veřejných služeb a správní orgány přístup k velmi vysokému internetovému připojení.

Evropské domácnosti na venkově i ve městech by měly mít možnost také rychlejšího připojení než dosud a všechny městské oblasti a také hlavní silnice a železnice by měly mít nepřerušované pokrytí technologiemi 5G, což je pátá generace bezdrátových komunikačních systémů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek