Šlechtová: Kvůli brexitu ČR může přijít o desítky miliard z fondů

17.10.2016
Euroskop, čtk

Kvůli brexitu může Česká republika přijít o desítky miliard korun z evropských fondů. Na setkání s novináři to dnes uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Z částky, kterou nebude mít Česko v momentě vystoupení Velké Británie z EU vyčerpanou, podle ní přijde zhruba o pětinu. Ministryně proto chce, aby všechny orgány, které vypisují výzvy v jednotlivých programech, do konce roku vypsaly minimálně 70 procent těchto výzev.

„Pokud jde o brexit, nikdo si nemůže myslet, že by to nemělo vliv. Velká Británie je třetím největším plátcem do evropského rozpočtu. Pokud v březnu 2017 zažádá o odchod z EU, tak ten proces potrvá maximálně dva roky. Ale může to být i dříve. Proto třeba už od roku 2019 můžeme být bez britských peněz. A to by byla zhruba pětina částky, kterou do té doby nevyčerpáme,“ řekla Šlechtová.

Výzva k rychlejšímu podávání žádostí

Proto apeluje na orgány, převážně ministerstva, které jsou za operační programy zodpovědné, aby co nejrychleji vyhlašovaly výzvy. „Ministerstva zároveň musí oslovovat žadatele, aby o dotace žádali. To se zatím moc nedaří,“ doplnila ministryně.

Česko má podle ní navíc zpoždění, protože řídící orgány se ještě do poloviny letošního roku zabývaly dočerpáváním peněz z programového období 2007 – 2013.

Z fondů soudržnosti by Česko mohlo dostat méně peněz

Podle Šlechtové navíc teoreticky hrozí, že by mohla Evropská komise programové období zkrátit. „Vzniká migrační fond, unie může potřebovat peníze i na jiné věci. Zatím počítáme s tím, že peníze z aktuálního období budeme moci čerpat až do roku 2023. Ale může se stát, že skončíme už v roce 2020 a příjemci o ně přijdou.

Co se týče návrhů, aby země střední a východní Evropy, které nechtějí přijímat uprchlíky, přišly o evropské dotace, Šlechtová je striktně proti. „Postoj vlády je jednoznačně negativní. Nechceme přijít ani o euro kvůli tomu, že se tady vytváří fond na migranty.

Ať se ty peníze vezmou někde jinde, ale neberou se z fondů soudržnosti,“ doplnila. ČR má na programové období 2014 – 2020 přiděleno zhruba 650 miliard korun, přičemž v polovině září mělo smluvně zajištěno téměř 51 miliard.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek