Sněmovna schválila zákon upravující otevření účtu v celé EU

19.10.2016
Euroskop, čtk

Banky zřejmě budou muset ještě více informovat své klienty o požadovaných poplatcích za platební účty a přibude jim povinnost nabízet základní platební účet za přiměřenou cenu. Nárok na něj bude mít každý spotřebitel pobývající legálně na území EU. Počítá s tím novela zákona o platebním styku, kterou dnes schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k projednání Senát.

Změna zákona má v reakci na požadavek EU umožnit všem spotřebitelům z EU otevření základního platebního účtu v kterémkoli členském státě Unie. Zavádí i jednotný postup při změně účtu a umožní porovnat cenu souvisejících služeb. Klienti by měli mít možnost převést si účet do jiné banky a měly by jim přitom zůstat nastaveny beze změny trvalé platební příkazy nebo inkasa. Podle ministerstva financí má změna zákona především posílit postavení a ochranu spotřebitele na finančním trhu a zajistit jeho větší informovanost.

Novela počítá s tím, že v Česku budou základní platební účet spotřebitelům nabízet banky a zahraniční banky, které mají pobočku na území ČR. Zákon se nemá vztahovat na Českou národní banku. Ta je sice oprávněna poskytovat platební služby, ale nevede platební účty veřejnosti. Z povinnosti nabízet základní účet by měla podle návrhu vyňata také spořitelní a úvěrní družstva, protože ta jsou oprávněna přijímat vklady pouze od svých členů.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) již dříve popsal, že při uzavření smlouvy budou spotřebitelé dostávat standardizovaný dokument, v němž budou uvedeny poplatky, které banka v souvislosti s platebním účtem požaduje. Banky budou muset v sazebnících používat jednotnou terminologii, aby se klienti mohli lépe orientovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek