Komise vyšetřuje sdílení sítí mezi O2 a T-Mobile v ČR

25.10.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise začala vyšetřovat dohodu o sdílení mobilních sítí mezi českými operátory O2 Czech Republic a T-Mobile Czech Republic. Antimonopolní orgán EU prozkoumá, zda spolupráce neomezuje hospodářskou soutěž a nepoškozuje inovaci. Komise to oznámila v dnešní tiskové zprávě.

„Dohoda o sdílení sítí mezi dvěma největšími operátory v České republice pokrývá celou oblast mobilních technologií a převážnou většinu území. Musíme zajistit, že nebude omezovat hospodářskou soutěž v oblasti infrastruktury ani inovací,“ uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Dohoda omezující hospodářskou soutěž?

Komise obdržela stížnost, podle níž je spolupráce firem O2 a T-Mobile v rozporu s antimonopolními pravidly EU. Vestagerová upozornila, že dohody o sdílení sítí mohou zvýšit efektivitu služeb a umožnit rozšíření sítí do nepokrytých oblastí. „Avšak za určitých okolností může sdílení sítí rovněž omezit hospodářskou soutěž na trhu,“ dodala.

T-Mobile Czech Republic je součástí německé telekomunikační skupiny Deutsche Telekom. Majoritním vlastníkem O2 Czech Republic je investiční skupina PPF Petra Kellnera.

Prošetřovaní operátoři ovládají tři čtvrtiny trhu

O2 a T-Mobile jsou hlavními telekomunikačními operátory v České republice. Společně obsluhují přibližně tři čtvrtiny českého maloobchodního trhu s mobilními telekomunikačními službami. Mobilní infrastrukturu O2 má na starosti firma CETIN, která rovněž patří do skupiny PPF.

Spolupráce ve formě sdílení sítí mezi O2/CETIN a T-Mobile byla zahájena v roce 2011 a od té doby se prohlubuje. V současnosti pokrývá všechny generace mobilních technologií a celé území České republiky s výjimkou Prahy a Brna, upozorňuje EK.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek