Premiér Sobotka podpořil vstup Srbska do EU

01.12.2016
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) včera během setkání se srbským prezidentem Tomislavem Nikoličem v Praze podpořil vstup země do Evropské unie. Stejně se vyjádřil v úterý i prezident Miloš Zeman. Sobotka na twitteru uvedl, že Česko stojí i o silnější obchodní vztahy. S Nikoličem hovořil o EU či českých krajanech v Srbsku i předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Sobotka na sociální síti uvedl, že Česko vstup Srbska do Evropské unie jednoznačně podporuje. Na začátku listopadu se český premiér setkal v Rize u příležitosti summitu 16 evropských zemí s Čínou se srbským předsedou vlády Aleksandarem Vučičem. Tehdy uvedl, že jednání o vstupu balkánských zemí do EU nesmí ustrnout a musí zůstat prioritou. Jejich vstup do unie označil za důležitý pro stabilitu EU.

Mezi tématy byl dnes i obchod a migrační krize. Mluvčí vlády Martin Ayrer na twitteru uvedl, že srbský prezident v Kramářově vile poděkoval za pomoc při řešení migrace. V Srbsku působí od začátku listopadu 15 českých policistů, dodal.

Hamáček se s Nikoličem potkal podruhé během týdne, minulou středu spolu hovořili v Bělehradu. V rozhovoru se dnes soustředili na vstup Srbska do unie. „ČR podporuje proevropské směřování Srbska. Nepřijde mi fér, aby Srbsku byly v rámci procesu kladeny obtížně splnitelné podmínky, které například ČR během přístupového procesu neměla,“ řekl ČTK Hamáček.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek