Miliarda z EU na pomoc sociálně slabým

07.12.2016
Euroskop, čtk

K zapojení sociálně slabých lidí do trhu práce má v Česku pomoci přibližně miliarda korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vyhlásilo tři výzvy na podporu projektů v této oblasti v rámci Intergrovaného regionálního operačního programu (IROP). Žádosti lze podávat od 16. prosince 2016 do 31. října 2022. Maximální ani minimální výše příspěvku na jeden projekt není stanovena.

„V rámci výzev podporující sociální podnikání mohou žadatelé například získat dotaci na pořízení přístrojů k zefektivnění výroby ve firmě. Je tam však podmínka personálního rozšíření, čímž chceme zajistit těmto osobám lepší uplatnění na trhu práce,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Výzvami má být podle resortu podporován dále například vznik takzvaných sociálních podniků nebo rozšíření a vznik nových podnikatelských aktivit samostatně výdělečně činných osob. V rámci IROP vyhlásilo MMR loni 19 výzev za 30 miliard korun, letos to má být více než 30 výzev za 70 miliard korun. Do konce roku tak mohou příjemci evropských dotací vyčerpat zhruba 80 procent z peněz programu přidělených na období 2014 – 2020.

IROP navazuje na sedm regionálních operačních programů a částečně na Integrovaný operační program z období 2007 – 2013. V současném programovém období z něj mohou příjemci čerpat 125 miliard korun z evropských fondů a dalších zhruba 19 miliard Kč prostřednictvím národního spolufinancování. Spolu s dalšími devíti operačními programy může Česko celkem čerpat asi 648 miliard korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek