Zacházení s tkáněmi bude bezpečnější díky jednotnému kódu

07.12.2016
Euroskop, čtk

Zajištění větší bezpečnosti pro zacházení s tkáněmi jejich jednotným evropským kódováním má přinést novela, kterou v úterý Sněmovna posunula do závěrečného kola schvalování. Poslanci ji nijak zásadně nepozmění.

Novela, kterou si vyžádaly předpisy EU, má sjednotit požadavky na kódování lidských tkání a buněk a ověření jakostních a bezpečnostních norem pro dovážené tkáně a buňky. Zavádí jednotný evropský kód, který usnadní sledovat lidské tkáně a buňky od dárce k příjemci a naopak, uvedl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) uvedl, že to nebude znamenat zvýšené náklady, pouze bude třeba upravit zadávání ve stávajících kódovacích přístrojích. Pro kódovací systém se užijí alfanumerické znaky, takže ze vzorku není možné určit dárce ani příjemce. Ty lze zjistit jen v tkáňovém zařízení, které ale musí zabezpečit ochranu osobních údajů.

Jednotný evropský kód se nepoužije při darování reprodukčních buněk mezi partnery, u tkání a buněk použitých v rámci jednoho zařízení a také dovezených do ČR, pokud zůstanou od dovozu až po použití u dovážejícího tkáňového zařízení. Jakost a bezpečnost dovezených tkání a buněk bude sledovat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Novela by společně se související úpravou transplantačního zákona měla vstoupit v účinnost na konci dubna příštího roku, přestože EU požadovala její přijetí do konce října letošního roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek