Patnáct policistů odjelo hlídat hranice EU do Srbska

10.01.2017
Euroskop, čtk

Do Srbska v pondělí odjelo z Prahy 15 českých policistů. Budou tam zhruba měsíc pomáhat s ochranou hranic schengenského prostoru. Policisté pomohou ve smíšených hlídkách střežit pozemní hranice, informoval na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Dohlížet budou i na tamní bezpečnost a budou kontrolovat dopravní prostředky.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého budou policisté součástí mezinárodního kontingentu, který pomáhá státům zasaženým migrační krizí. Jejich hlavním úkolem bude zejména ochrana srbsko-rumunsko-bulharské hranice, dohled nad veřejným pořádkem, provádění bezpečnostních prohlídek a kontrola dopravních prostředků, uvedl na webu policejní prezident.

Krátce před odjezdem policistů novinářům Tuhý řekl, že třicetidenní výjezd policistů přijde zhruba na milion korun. Mezi policisty je o zahraniční mise zájem. Na ostraze hranic se čeští policisté od minulého týdne podílejí i v Makedonii, Bulharsku a Itálii. Do Srbska míří už podruhé. Poprvé tam byli loni.

Dosud se zahraničních misí zúčastnilo přes 400 policistů, působili na 14 misích v Makedonii, Maďarsku, Slovinsku, Srbsku a Řecku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek