Telička navržen na místopředsedu Evropského parlamentu

12.01.2017
Euroskop, čtk

Český europoslanec Pavel Telička by se mohl příští týden stát jedním ze čtrnácti místopředsedů Evropského parlamentu. Do funkce jej navrhuje jeho liberální frakce ALDE spolu se stávajícím místopředsedou Alexandrem Lambsdorffem. ČTK to řekl sám europoslanec a informaci potvrdily další zdroje z ALDE.

„Včera (ve středu) byro rozhodlo o kandidátech za naši frakci: Telička, Lambsdorff v tomto pořadí,“ řekl Telička. Kandidatury na místopředsednické funkce ale podle něj ještě ovlivní osud nominace šéfa ALDE Guye Verhofstadta na funkci předsedy europarlamentu.

O obsazení svých vrcholných postů bude Evropský parlament rozhodovat ve Štrasburku příští týden. Výsledek je nyní otevřený, jednotlivé frakce se dosud nedokázaly neformálně dohodnout na klíčovém obsazení pozice předsedy europarlamentu, kterou opouští německý socialista Martin Schulz.

Pokud někdejší eurokomisař Telička, zvolený do europarlamentu v roce 2014 jako nestraník za Hnutí ANO, uspěje, stane se v pořadí čtvrtým Čechem ve funkci místopředsedy EP. V letech 2012 až 2014 ji zastával Oldřich Vlasák (ODS), před ním v letech 2009 až 2012 Libor Rouček (ČSSD) a ještě dříve v letech 2004 až 2007 Miroslav Ouzký (ODS).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek