Telička zvolen místopředsedou Evropského parlamentu

19.01.2017
Euroskop, čtk

Český europoslanec Pavel Telička (za ANO) byl ve středu zvolen jedním z místopředsedů Evropského parlamentu. V příštím období, které trvá dva a půl roku, tak bude jedním ze 14 zástupců nového předsedy EP Antonia Tajaniho. Telička byl zvolen již v prvním kole volby, když dostal 313 hlasů.

„Doufám, že mi tato funkce pomůže navázat na to, co jsem poslední dva a půl roku dělal v rámci liberální frakce,“ řekl ČTK Telička, který je místopředsedou frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE). Dodal, že v nové funkci snad přispěje k urychlení řešení některých otázek, které se při projednávání v EP zbytečně táhnou.

Jedenapadesátiletý právník Telička je europoslancem od roku 2014. Předtím byl deset let společníkem poradenské firmy Bxl-Consulting. V letech 2003 až 2004 byl velvyslancem ČR při EU a od května do listopadu 2004 působil jako eurokomisař. Je místopředsedou frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE). Už od 90. let pracoval Telička v týmu připravujícím vstup Česka do EU.

Telička je čtvrtým českým místopředsedou EP

V předchozím období, tedy od posledních voleb do europarlamentu v roce 2014, Česká republika svého zástupce mezi místopředsedy EP neměla. Předtím ale tuto funkci postupně zastávali tři čeští europoslanci: Miroslav Ouzký (ODS; 2004-2007), Libor Rouček (ČSSD; 2009-2012) a Oldřich Vlasák (ODS; 2012-2014).

Místopředsedové jsou členy předsednictva Evropského parlamentu. V případě nepřítomnosti předsedy řídí plenární zasedání a předseda na ně může delegovat také jiné povinnosti, úkoly nebo pravomoce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek