Marksová: Sociální pilíř EU by měl srovnat rozdílné mzdy

25.01.2017
Euroskop, čtk

Chystaný evropský pilíř sociálních práv, který by měl zajistit spravedlivé podmínky na unijním trhu práce, by měl přispět i ke srovnání velkých rozdílů ve výdělcích za stejnou práci v členských státech. ČTK to v úterý řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Podle ní není možné, aby pracovníci v Česku dál vydělávali mnohem méně než jejich západní kolegové u stejného zaměstnavatele.

„Není možné, aby například supermarket v České republice, na Slovensku a v Rakousku, který má stejné zboží, platil jinak za stejnou práci, aby byly rozdíly ve mzdách tak obrovské. Je nehorázné mít za stejnou práci nižší plat,“ uvedla Marksová.

Podle Marksové by ke srovnání situace v jednotlivých státech mohl přispět připravovaný evropský pilíř sociálních práv. Záměr na stanovení pravidel, která by zajistila spravedlnost na unijním trhu práce, představil v září 2015 šéf Evropské komise. Ta předběžný návrh předložila loni v březnu.

Na webu Komise uvedla, že přetrvávající „hospodářská a sociální nerovnováha“ v členských státech může ohrozit výkonnost celku a neschopnost odstranit rozdíly může vést k nákladnějším problémům. O dokumentu se nyní v Evropském parlamentu jedná.

Výdělky Čechů jsou pod průměrem EU

Srovnání průměrných mezd v EU zveřejnil před měsícem Český statistický úřad. Počítal s údaji za rok 2014. Výdělek českého pracovníka odpovídal 37 procentům částky, kterou za svou práci dostával průměrný obyvatel EU. Česká kupní síla se rovnala 59 procentům průměrné kupní síly v EU. Celkem 18,7 procenta českých zaměstnanců patřilo k takzvané „pracující chudobě“, když pobírali méně než dvě třetiny mediánové mzdy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek