Sobotka bude jednat s šéfy parlamentních stran o brexitu

25.01.2017
Úřad vlády

Předseda vlády Bohuslav Sobotka svolal na 22. února 2017 jednání se všemi předsedy stran zastoupenými v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR o postupu České republiky ve věci vystoupení Velké Británie z EU, tzv. brexitu. Premiér považuje za mimořádně důležité najít pro kroky ČR v nadcházejících jednáních EU shodu napříč politickým spektrem.

„Klíčovou prioritou vlády ve věci brexitu je hájit práva českých občanů a zájmy českých firem. Chceme maximálně omezit možné negativní dopady brexitu na růst a pracovní místa v ČR. Náš postup ve věci vystoupení V. Británie z EU je důležitý pro definování dalšího fungování EU i pozice, kterou bude mít v Unii Česká republika a čeští občané. Celonárodní diskusi napříč politickým spektrem stejně jako společnou diskusi zemí EU považuji za nutnou, protože vyjednávání se budou týkat nejen nastavení nových vztahů s Velkou Británií, ale i budoucnosti EU ve formátu 27 členských států,“ uvedl premiér Sobotka.

Brexitu se věnuje vláda i zvláštní pracovní skupina

Na únorovém setkání lídrů stran budou projednány závěry vládní Pracovní skupiny pro brexit a reformu EU, v rámci níž již několik měsíců probíhají konzultace otázky vystoupení Velké Británie z EU a reformy Evropské unie s partnery napříč politickým spektrem. Vedle pravidelných zasedání skupiny se pod vedením státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy na Úřadu vlády opakovaně uskutečnilo jednání zástupců politických stran.

Tématu vystoupení Velké Británie z EU se nastředečním jednání věnovala také vláda. Ta bude v přípravě na vyjednávání brexitu na evropské úrovni pokračovat i příští týden, kdy bude projednávat materiál k dalším krokům v brexitu a mandát pro předsedu vlády na jednání EU27, které se uskuteční 3. února na Maltě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek