ČR bude na summitu pro posílení spolupráce se severní Afrikou

30.01.2017
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka na únorovém neformálním summitu EU na Maltě podpoří boj proti pašerákům lidí a posílení spolupráce se severoafrickými státy, zejména Libyí. Vyplývá to z mandátu pro jednání, který dnes schválila vláda. Dalším tématem setkání lídrů zemí evropské sedmadvacítky v maltském hlavním městě Valletta bude budoucnost EU.

„Česká republika plně podporuje prohlubování spolupráce se zeměmi na severoafrickém pobřeží. Klíčové jsou zejména konkrétní aktivity v Libyi,“ uvedl Úřad vlády v tiskové zprávě. Prezidenti a premiéři se budou zabývat vnější dimenzí migrace. Především by měli debatovat o tom, jak omezit příliv lidí do Evropy přes Středozemní moře.

EU pomůže libyjské pobřežní stráži

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová minulý týden oznámila, že Evropská komise lídry na maltském summitu vyzve, aby výrazně podpořili libyjskou pobřežní stráž tak, aby zvládala dění ve vlastních pobřežních vodách. EU by podle návrhu komise měla přispět také k ochraně jižní hranice země. Právě tudy totiž z Čadu a Nigeru migranti do Libye přicházejí.

Evropská unie už libyjskou pobřežní stráž pomáhá školit v rámci své námořní operace Sophia, komise nyní navrhuje poskytnout dalších až 3,2 milionu eur (asi 86,5 milionu Kč). Posílit by měla spolupráci při odhalování sítí pašeráků a převaděčů.

Lídři budou připravovat deklaraci o budoucnosti EU

Kromě migrace se budou politické špičky sedmadvacítky zabývat přípravou březnového summitu v Římě, na který připadá 60. výročí podpisu zakládajících smluv EU. „Na základě diskuse ve Vallettě by měly začít práce na přípravě deklarace o budoucnosti EU, která by měla být na summitu v Římě přijata,“ stojí v tiskovém prohlášení vlády.

Před jednáním se Sobotka tradičně setká s předsedy vlád visegrádské skupiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek