Prouza: Státy EU nesmí komplikovat práci autodopravcům

08.02.2017
Euroskop, čtk

Česká republika by chtěla za měsíc na nejbližším summitu EU připomenout, že některé státy bloku překážkami komplikují práci autodopravcům z jiných zemí. Novinářům to po úterním jednání ministrů odpovědných za unijní problematiku v Bruselu řekl český státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„Zejména v oblasti nákladní dopravy řada zemí přichází s novými opatřeními, které mají hájit jejich národní dopravce místo toho, aby fungoval jednotný evropský trh,“ poznamenal.

Jedním z témat březnové schůzky šéfů států a vlád unie má být právě problematika jednotného unijního trhu a jeho dokončení v nejrůznějších oblastech. „Nechceme, aby vznikaly nové překážky. A vidíme, že tady je řada zemí, které ty nové překážky vytváří,“ řekl Prouza.

Český premiér Bohuslav Sobotka už loni na podzim žádal Evropskou komisi, aby urychleně určila, zda komplikace, které Německo a Francie dělají autodopravcům z jiných zemí, nenarušují unijní vnitřní trh. Evropská komise už s nimi zahájila řízení kvůli dopadům jejich národních legislativ o minimální mzdě na oblast mezinárodní dopravy. V Německu přestaly úřady řidiče pokutovat, Francie svá pravidla uplatňuje dál.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek