Vnitro zvažuje kvůli EU zavedení systému rezervistů

09.02.2017
Euroskop, čtk

Ministerstvo vnitra zvažuje zřízení systému rezervistů, do kterého by se mohli hlásit legální držitelé zbraní. Na středečním jednání výboru pro bezpečnost to řekla Milena Bačkovská z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra. Úřad si od kroku slibuje, že se mu tak podaří vyřešit nesouhlas se směrnicí o zbraních, která vzniká v Evropské unii. Kritici směrnice se obávají, že omezí právo na držení některých zbraní.

K návrhu směrnice Evropské unie o střelných zbraních má Česko výhrady. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) již řekl, že Česká republika se proti ní bude pravděpodobně bránit žalobou u Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku. Žalobu by musela schválit vláda, podle Bačkovské se na ni již ministerstvo vnitra začalo neformálně chystat. Bez ohledu na podání žaloby však bude muset ČR směrnici přijmout.

ČR může využít výjimek směrnice

„Musíme nastavit systém tak, aby si zbraně legální držitelé mohli nechat. Hodláme při tom maximálně využít možností, které nám dává sama směrnice,“ řekla Bačkovská. Předpis podle ní obsahuje řadu výjimek, na které se nevztahuje, například v případě rezervistických systémů. Ministerstvo proto uvažuje o vzniku podobného systému pro lidi, kteří se nemohou zapojit do aktivních záloh české armády.

„Chtěli bychom vytvořit systém, kdy by se tito legální držitelé zbraní mohli zapojit do jakéhosi v uvozovkách rezervistického, dobrovolnického systému Policie České republiky, ministerstva vnitra,“ dodala Bačkovská. Záležitost je podle ní ve stadiu úvah, a systém se tedy může jmenovat jinak. Lidé by podle ní nemuseli zbraně vracet a mohli si je nechat za stejných podmínek jako nyní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek