Timmermans v Česku připomene nizozemskou podporu disidentům

01.03.2017
Euroskop, čtk

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans bude dnes v Praze jednat s předsedou české vlády Bohuslavem Sobotkou a připomene nizozemskou podporu Chartě 77. Druhý muž Evropské komise se Sobotkou prodiskutuje aktuální vývoj kolem brexitu nebo přípravy na březnový summit EU v Římě. Společně s premiérem a dalšími hosty Timmermans upozorní na výročí tajného setkání prvního mluvčího Charty 77 profesora Jana Patočky s nizozemským ministrem zahraničí Maxem van der Stoelem.

Slavnostního aktu, který se koná přesně 40 let po schůzce Patočky s van der Stoelem, se zúčastní také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, bývalý předseda vlády a signatář Charty 77 Petr Pithart, ředitel Archivu Jana Patočky Ivan Chvatík nebo novinář Dick Verkijk. Ten společně s dalšími novináři z doprovodu ministra tajnou schůzku organizoval. Patočka, stejně jako další lidé spojení s Charou 77, totiž byli pod přísným dohledem tehdejší Státní bezpečnosti.

Van der Stoel byl prvním představitelem politického Západu, který se s českým disentem prostřednictvím Patočky spojil. „Právě mezinárodní rozměr a mediální přesah tohoto setkání umožnily tlumočit Patočkovými slovy do širšího světa pravé motivy Charty 77,“ uvedlo k výročí ministerstvo zahraničí.

Podporu nizozemského státníka československému disidentskému hnutí bude připomínat také pomník, který dnes odpoledne slavnostně odhalí Timmermans a Zaorálek v parku Maxe van der Stoela v Praze. Jeho autorem je český sochař Dominik Lang, držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek