Jourová: Základní práva v Evropě jsou v ohrožení

01.03.2017
Euroskop, Evropská komise

Česká eurokomisařka Věra Jourová v projevu k desátému výročí založení Agentury Evropské unie pro základní práva vyzvala k boji za zachování těchto práv a vyjádřila své znepokojení s jejich současným stavem v některých zemích. Varovala také před vzestupem populismu a nacionalismu.

„Hluboce mě znepokojuje, že v dnešní Evropě i za jejími hranicemi vidíme zpochybňování základních demokratických svobod. Vláda práva, svoboda tisku, nezávislé soudnictví jsou opět v ohrožení,“ uvedla Jourová. Evropa podle ní nesmí zavírat oči například před situací v Polsku, kde se vláda snaží umlčet své oponenty.

Jourová připomněla úspěchy EU na poli ochrany základních práv – zřízení Portálu evropské e-justice, akreditaci národních institucí pro ochranu práv v drtivé většině členských zemí nebo třeba vysokou úroveň zabezpečení osobních dat občanů.

Do budoucna je podle eurokomisařky potřeba soustředit se zejména na podporu plurality médií, kritického myšlení a na boj proti nenávisti šířené zejména na internetu přes sociální sítě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek