Sobotka se chce soustředit na čerpání evropských fondů

01.03.2017
Euroskop, čtk

Vedle tlaku na mobilní operátory se chce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v čele ministerstva průmyslu a obchodu věnovat čerpání peněz z evropských fondů. Dalšími prioritami budou dostavba Dukovan, digitalizace průmyslu a podpora investic. Novinářům to řekl po dopoledním jednání s vedením úřadu. Dodal, že už dnes rozdal úkoly, ministerstvo se například obrátí na ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (za ANO) kvůli technickým řešením při čerpání peněz evropských fondů.

Svoje angažmá v čele resortu, které zřejmě bude trvat několik týdnů, chce Sobotka mimo jiné využít k tomu, aby se seznámil se zákulisím čerpání peněz z EU. Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) spadající pod ministerstvo průmyslu spravuje 1800 projektů, letos by z něj mělo být proplaceno 12 miliard korun.

„Půjde mi o urychlení programátorských prací na monitorovacím systému tak, aby se podařilo čerpání evropských dotací zrychlit,“ řekl premiér.

Na pátek svolal Sobotka schůzku parlamentních stran k novele o elektronických komunikacích. V nejbližších dnech plánuje schůzku s vládním zmocněncem pro jadernou energetiku Jánem Štullerem, s nímž bude hovořit zejména o dostavbě bloku dukovanské jaderné elektrárny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek