Sobotka jednal s europoslanci o směrnici o zbraních i brexitu

06.03.2017
Euroskop, čtk

Čeští europoslanci budou s vládou spolupracovat při jednání o evropské směrnici o zbraních v Evropském parlamentu. Po páteční schůzce s českými zástupci v europarlamentu to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Evropská směrnice zpřísňuje podmínky pro držení zbraní, zatímco český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) prosazuje ústavní změnu, která podmínky pro užití zbraně uvolňuje.

Sobotka prohlásil, že situace kolem směrnice je pro Česko komplikovaná a vláda se chce společně s europoslanci zasadit o to, aby se v ní udělaly změny. „Směrnice o zbraních se bude projednávat v březnu, budou zřejmě předkládány pozměňující návrhy,“ uvedl Sobotka. „Pokud některý z těch návrhů projde, pak se ta směrnice vrací zpět na začátek a bude znovu projednávána na výborech,“ dodal.

Poslanec EP za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský novinářům řekl, že komunikace s vládou se výrazně zlepšila, což podle něj může pomoci při řešení problémů se směrnicí. I kdyby byla přijata, bude podle něj při její implementaci moci Česko upravit podmínky tak, že zbraně zůstanou všem majitelům. Česko podle něj udělalo chybu, když si nevyjednalo výjimky už při přípravě normy.

Tématem jednání byl i brexit a přesun Evropské bankovní agentury

Čeští europoslanci se dohodli se Sobotkou také na tom, že budou lobbovat za přesídlení Evropské bankovní agentury (EBA) z Londýna do ČR. Záměr už na začátku února podpořila vláda. Zdechovský novinářům řekl, že europoslanci by v tomto záměru mohli v Bruselu hodně pomoci.

Na dvouhodinové schůzce se Sobotka s českými zástupci bavil také o společné pozici českých sněmovních stran pro jednání o brexitu. Na té se šéfové stran shodli minulý týden. Národním zájmem Česka je podle nich hlavně udržení přístupu na britský trh a zachování práv českých občanů v Británii. „Potvrdili jsme si, že chceme vyjednávat společně, musíme se jako Češi snažit ovlivnit mandát EU,“ řekl předseda vlády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek