Špidla věří v budoucnost euroústavy

22.07.2005
„Vše ale zůstává otevřené, rozhodne až Evropská rada,“ prohlásil český eurokomisař Vladimír Špidla na tiskové konferenci v Karlových Varech.

Ratifikace ústavy Evropské unie bude nejspíše nadále pokračovat, definitivní rozhodnutí ale přinese až nadcházející zasedání Rady Evropy. Řekl to český eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) při své návštěvě Karlovarského kraje, kde se zúčastnil Konference o partnerství měst v rámci EU. Podle bývalého premiéra ratifikační proces dopředu počítal s možností, že by vícero členských zemí mohlo dokument odmítnout.

Při schvalování procesu ratifikace na mezivládní konferenci se hovořilo také o dodatku 30, který připouští maximální hranici pěti zemí, u nichž mohou při schvalování euroústavy nastat komplikace, řekl Špidla novinářům. V takovém případě rozhodne o dalším postupu Evropská rada. Zároveň je to v kompetenci předsedů vlád a hlav států, dodal.

Francouzi euroústavu chtějí, ale jinou
Vladimír Špidla se na tiskové konferenci zmínil i o reakcích bruselské administrativy na sestavování nové vlády premiéra Paroubka (ČSSD). Nebyly nějak bouřlivé. Jen občas jsem byl tázán, kdo bude vyjednávacím partnerem na další období. Český eurokomisař označil takovou situaci v unii za běžnou a dokumentoval to na příkladu sestavování nového francouzského kabinetu.

Ve spojitosti s Francií expremiér komentoval i případné opakování neúspěšných referend. Osmdesát tři procent Francouzů, kteří při ratifikaci hlasovali NE, se i přesto domnívá, že euroústava je potřebná a oceňují účast své země na evropské integraci, uvedl Špidla v narážce na nedávný průzkum veřejného mínění. Současný názor Francouzů na opakování plebiscitu je podle Špidly vyrovnaný. Třicet osm procent lidí by hlasovalo znovu, opačný názor sdílí o procento více.

Důchodový systém v EU
Evropský sociální stát – tak znělo téma přednášky Vladimíra Špidly na konferenci v Karlových Varech. V této souvislosti označil za zajímavé, že česká správa sociálního zabezpečení řešila za poslední rok zhruba 100 tisíc případů, které souvisí s přenosem důchodů v rámci evropské agendy. V základním důchodovém systému v rámci EU problémy v zásadě nejsou. Horší je to s doplňkovými penzemi, jakými jsou důchodové spoření či zaměstnanecké fondy. Tyto systémy ještě zcela nefungují, zhodnotil Špidla.

Doplňkové systémy zaznamenaly v poslední době výrazný nárůst, nyní představují přibližně deset procent. Rovnováha by se podle Špidly nakonec měla ustavit na 30 procentech. V době britského předsednictví se chci pokusit dotáhnout již navrženou směrnici o portabilitě penzí, tedy přenositelnosti penzí v doplňkových systémech, aniž by na tom lidé cokoli tratili, poznamenal eurokomisař. Cílem je usnadnit přenositelnost penzí na evropské, ale i národní úrovni.

Sdílet tento příspěvek