Zaorálek: Střední Evropa by mohla přijít o vedení summitů EU

07.03.2017
Euroskop, čtk

Střední Evropa by mohla přijít o svého zástupce v čele Evropské rady, pokud se kvůli postoji Polska otevře diskuse o alternativách k prodloužení mandátu stávajícímu šéfovi unijních summitů Donaldu Tuskovi. Novinářům to v pondělí v Bruselu řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Praha podporuje Tuskovo působení ve funkci dalšího 2,5 roku, někdejší polský premiér podle českého ministra zahraničí rozumí problémům a zájmům střední a východní Evropy.

O tom, zda Tusk ve funkci setrvá, by se mělo ve čtvrtek rozhodnout na schůzce šéfů států a vlád osmadvacítky. Summit o věci rozhoduje kvalifikovanou většinou, Tuskovo pokračování je tedy pravděpodobné. Dosud ale byli „unijní prezidenti“, tedy Herman Van Rompuy i Tusk ve funkci potvrzeni jednomyslně.

Varšava, kde vládne konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), ale přišla se jménem europoslance Jacka Saryusze-Wolského. Ten okamžitě zkritizoval Tuskovu údajnou malou loajalitu k vlastní zemi, šéf PiS Jaroslaw Kaczyński, který osobně Tuska odmítá, jej označil za „německého kandidáta“.

„Polští přátelé znají náš postoj, není to pro ně překvapení,“ uvedl v pondělí Zaorálek. „Pokud bude příležitost debatovat, je můj argument jasný. Obávám se, že to bude ve výsledku znamenat, že střední a východní Evropa o svého zástupce přijde. A to bych pokládal za hrubou chybu,“ poznamenal český ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek