Senátoři schválili strategickou smlouvu EU-Kanada

09.03.2017
Euroskop, čtk

Senát dnes hladce schválil smlouvu o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a Kanadou. Smlouva upravuje například společný postup v boji proti terorismu, proti šíření zbraní hromadného ničení nebo praní špinavých peněz. Související hospodářskou a obchodní dohodu (CETA), by měla už od příštího roku začít odstraňovat většinu cel a poplatků mezi unií a Kanadou, projedná horní komora až na další schůzi.

Oba dokumenty už v únoru schválil Evropský parlament navzdory levicové kritice. Sněmovna zatím podpořila jen smlouvu v prvním ze dvou kol jejího schvalování, úvodní projednávání dohody nedokončila.

Smlouva o strategickém partnerství mezi EU a Kanadou obsahuje mimo jiné závazek obou stran přispívat k zamezení zbraní hromadného ničení. Budou mimo jiné uplatňovat systém kontrol vývozu zboží souvisejícího s těmito zbraněmi. Obě strany si budou i pravidelně vyměňovat informace o seznamech teroristů a pomáhat i dalším zemím s předcházením a odhalováním terorismu.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil smlouvu za „předjezdce“ smlouvy CETA, která by měla pomoci k většímu uplatnění českých podnikatelů na kanadském trhu. Ta má odstranit většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi osmadvacítkou a Kanadou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek