Klaus oslovil své nesmiřitelné oponenty

19.06.2005

Václav Klaus se na svých osobních stránkách pustil do polemiky se svými oponenty na evropskou ústavu. Jelikož svůj článek umístil na stránky klaus.cz, můžeme se domnívat, že Klaus hodlá oslovit nejširší vrstvy internetového národa jako Václav Klaus občan, nikoliv jako prezident, protože by mu to stejně premiér Paroubek nedovolil, jak rád s úsměvem dodává.

Klaus ve svém článku nazvaném Mým nesmiřitelným euro-oponentům, jehož název připomíná dobu, kdy se českým zemím vládlo z vídeňského Schönbrunnu, shrnuje dosavadní zkušenosti z „tak typicky české diskuse“ o návrhu ústavy EU. Podle Klause došlo již během diskuse k prvním urážkám a velmi neomaleným osobním útokům.

Klaus v bodech glosuje, jak jeho oponenti reagují na jeho argumenty. Ačkoliv se Klaus dušuje, že nechce své oponenty karikovat, výsledek jeho snahy však působí na čtenáře spíše opačně.

Klaus píše, že obhájci ústavy o „VK“ tvrdí, že svou kritikou ústavy se chová jako nacionalista, který se inspiruje nacionalismem 19. století. Pokud VK apeluje na věcnost diskuse, tak chce Českou republiku zavést do slepé uličky izolace. Jeho další výzvy k věcným argumentům vedou pouze k tomu, že nevykonává svůj úřad v zájmu všeho lidu a rozděluje společnost, je zbabělý, nemá argumenty, měl by se polepšit.

Podle Klause se dvojitým NE v referendech ve Francii a Nizozemsku potvrdilo, jak hluboká je propast mezi evropskou politickou elitou a názory normálních Evropanů.

Klausovi se nelíbí, že někteří evropští politici bagatelizují výsledek referend v obou zemích, tím že tvrdí, že obyvatelé nevěděli „co činí“. A dále, že vyhrožují, že je „ohrožena nejen jednotná měna Euro, ale nepochybně i mír, stabilita a bezpečnost v Evropě“.

„Naplnily se mé nejhorší obavy, že svou přehnanou ambiciózností evropská Ústava ke sjednocení Evropy nepřispěje, ale že proces evropské integrace naopak poškodí. To pro nikoho z nás není žádným vítězstvím,“ dodává Václav Klaus.

Klaus se obává, že dalších dílů tohoto seriálu (míněna diskuse o euroústavě) budeme svědky i v následujících týdnech a měsících. „Vím dobře, že občanům České republiky osud jejich země není lhostejný. Vím, že budou pozorně zvažovat dopady evropské ústavy na státoprávní uspořádání své země. Vím, že jim na budoucí podobě české státnosti a na naší 15 let trvající svobodě a demokracii skutečně záleží. Proto by celá tato diskuse měla mít úplně jiný charakter,“ uzavírá Václav Klaus.
František Novák

Sdílet tento příspěvek