Většina českých politiků vítá výsledek voleb v Nizozemsku

16.03.2017
Euroskop, čtk

Většina českých politiků včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) uvítala výsledek středečních parlamentních voleb v Nizozemsku. Vítězství tamního premiéra Marka Rutteho a porážku nacionalistické Strany pro svobodu (PVV) odpůrce islámu Geerta Wilderse označují za dobrou zprávu pro Evropu. Rutteho Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) by měla mít ve 150členném parlamentu 33 křesel, PVV 20 poslanců.

„Populismus, protievropská kampaň ani srovnávání se s (americkým prezidentem Donaldem) Trumpem Wildersovi křeslo premiéra nezajistily. Povzbudivý příklad z Nizozemska,“ reagoval na výsledek voleb na twitteru Sobotka.

„Holandsko za celou Evropu dobře vykročilo do série voleb v roce 2017. Gratuluji!“ napsal na twitteru ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Populisté jsou slabší, než se čekalo

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš, jehož uskupení je na evropské úrovni partnerem Rutteho VVD, nizozemskému premiérovi gratuloval. Spokojenost s výsledkem dal najevo i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Byť poslední průzkumy mluvily o opaku, populista Wilders při vysoké volební účasti utrpěl porážku. Dobrá zpráva pro Holandsko a Evropu,“ napsal na twitteru.

„Ukázalo se, že zastánci rozpadu EU jsou slabší, než se čekalo. Zvítězil rozum,“ sdělil ČTK vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Připomněl, že Nizozemsko je stejně jako Česko exportní ekonomika a opuštění společného trhu Evropské unie by ho tvrdě postihlo. Wilders v kampani mluvil o možnosti odchodu Nizozemska z unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek