Europoslanec Poche povede misi EU v Gambii

21.03.2017
Euroskop, čtk

Sociálnědemokratický europoslanec Miroslav Poche byl jmenován vedoucím volební pozorovatelské mise Evropské unie v Gambii. Je to poprvé, kdy takovouto funkci dostal český eurospolanec, uvádí Pocheho tisková zpráva. Mise dohlédne na regulérnost dubnových parlamentních voleb v západoafrické zemi, kde nedávno za dramatických okolností odešel z úřadu dlouholetý autokratický prezident.

Pocheho jmenovala šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová a to na základě jeho předchozích zkušeností z pozorovatelských misí na Ukrajině a v Jordánsku.

„Považuji to za velký úspěch, že hlavním pozorovatelem v Gambii bude zástupce České republiky. O to víc, že se jedná o náročnou misi před velmi důležitými volbami, které mohou zásadně ovlivnit další směřování celé země. Obsazení pozice hlavního pozorovatele je jednoznačným diplomatickým úspěchem,“ sdělil Poche v pondělní tiskové zprávě.

Část pozorovatelů EU je již v Gambii od 13. března. Zbytek skupiny včetně Pocheho bude na místě působit od pondělka až do ukončení celého volebního procesu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek