Sobotka: Česko nestojí o vícerychlostní Evropu

21.03.2017
Euroskop, čtk

Česko nestojí o vícerychlostní Evropu, což jako jednu z variant budoucího vývoje EU nabídla Evropská komise. Ta by ale o budoucnosti EU neměla rozhodovat. Řekl to dnes senátorům z evropského výboru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Svůj postoj k dalšímu vývoji EU po odchodu Británie by si ale Česko mělo během nadcházejících měsíců ujasnit, dodal předseda vlády.

„Pozice České republiky do této chvíle je taková, že my to nevítáme – to znamená, že my nevítáme vícerychlostní Evropu,“ uvedl premiér. Připomněl, že podobný postoj mají další státy visegrádské skupiny, tedy Polsko, Slovensko a Maďarsko.

Návrh Evropské komise označil premiér za technický podklad s variantami budoucího vývoje EU. Rozhodnutí by mělo být na členských státech a jejích představitelích v Evropské radě a Evropském parlamentu. Sobotka by chtěl posílit roli Evropské rady s ohledem na to, že své závěry přijímá dohodou a jedna skupina států v ní nepřehlasovává druhou.

ČR by neměla ztratit kontakt s rozhodováním v eurozóně

„Já bych velmi uvítal, kdyby si ČR v příštích měsících ujasnila, co z hlediska jejích národních zájmů je lepší – jestli se snažit držet Evropu co nejvíce celistvou, anebo jestli na to rezignovat a připustit, že Evropa je stále více vícerychlostní nebo vícevrstvá,“ uvedl Sobotka.

Česko by podle něj například nemělo ztratit kontakt s rozhodovacími procesy v eurozóně, jejíž stav ovlivňuje i českou ekonomiku. Podle předsedy evropského výboru Václava Hampla (za KDU-ČSL) se vliv „neeurozóny“, tedy států bez společné evropské měny, brexitem snížil a je třeba obnovit debatu kolem zavedení eura v ČR.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek