Na cenu EU za literaturu jsou nominováni tři Češi

22.03.2017
Euroskop, čtk

Na Cenu Evropské unie za literaturu jsou letos nominováni tři čeští autoři. Česká porota doporučila prózy Jezero Bianky Bellové, Rubikova kostka Vratislava Maňáka a Únava materiálu Marka Šindelky. ČTK to v úterý oznámila tajemnice Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marcela Turečková. Ocenění spojené s odměnou 5000 eur (asi 135.000 korun) je určeno mladým evropským autorům a má jim pomoci prosadit se na mezinárodní scéně.

V roce 2011 ocenění získal Tomáš Zmeškal za román Milostný dopis klínovým písmem (Torst 2008) a o tři roky později byla cena udělena Janu Němcovi za román Dějiny světla (Host 2013). V obou případech udělení ceny podpořilo překlady do evropských jazyků, uvedla Turečková.

Vyhlášení vítěze letošního ročníku evropské ceny bude 22. dubna, slavnostní ceremoniál a předání ceny 23. května v Bruselu. Zájemci o setkání s českým vítězem ceny budou mít tuto možnost například už na veletrhu Svět knihy v sobotu 13. května v 17:00.

Cena Evropské unie za literaturu se uděluje od roku 2009. Jejím cílem je vyhledávat talentované autory a zajistit vydání jejich děl v zahraničí, aby se dostala k širšímu publiku. To by podle představ Evropské komise mělo přispět k obohacení evropských kultur a k většímu pochopení mezi národy. Přeloženo bylo přes šest desítek vítězných knih, každá v průměru do tří až čtyř jazyků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek