České stavebnictví bylo loni podle Eurostatu 8. nejslabší v EU

22.03.2017
Euroskop, čtk

Výkon českého stavebnictví byl loni z 28 zemí Evropské unie osmý nejhorší. Vyplývá to z údajů evropského statistického úřadu Eurostat, podle nichž české stavebnictví loni meziročně kleslo o 6,2 procenta.

„Přetrvávající nedostatek zakázek v Česku, respektive jejich nepřipravenost zanechává inženýrské stavitelství v Česku stále ještě v hluboké depresi, která je srovnatelná s nejhorším obdobím okolo přelomu roku 2013. A vývoj nových stavebních zakázek za poslední čtvrtletí loňského roku této části stavebnictví zatím nevěstí obrat k lepšímu,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše je hlavní příčinou neutěšeného stavu českého stavebnictví dlouhá doba povolování staveb. „Musíme se smířit s tím, že v prvním pololetí letošního roku žádné velké oživení investiční výstavby nenastane. Pro druhé pololetí jsme mírnými optimisty, protože očekáváme rozběh některých velkých dopravních staveb,“ dodal Matyáš.

K poklesu přispělo dočerpání peněz z evropských fondů v roce 2015

Nejvíce loni v EU stavebnictví vzrostlo v Řecku, zhruba o čtvrtinu. Nejhůře na tom byly Maďarsko, Lotyšsko, Slovinsko a Bulharsko s téměř pětinovým propadem.

Devět zemí s největším meziročním poklesem patří do bývalého východního bloku. Prakticky všechny jsou významnými příjemci evropských dotací. „Problémem, který tyto země trápí, je vysoká srovnávací základna v oblasti inženýrského stavitelství z roku 2015. Tehdy dočerpávaly peníze z evropských fondů z minulého programového období a dokončovaly velké rozpracované investice,“ uvedl ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek