ČR se chce podílet na vzniku úřadu evropského prokurátora

22.03.2017
Euroskop, čtk

Česko se chce spolu s některými dalšími členskými státy podílet na zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Na úterním zasedání sněmovního evropského výboru to řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Dohoda všech unijních zemí o vzniku instituce už dřív zkrachovala. Státy, které mají o založení úřadu stále zájem, patrně půjdou cestou takzvané posílené spolupráce. Předseda výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) na jednání neprosadil doporučení, aby se k ní česká vláda zatím nepřipojovala.

Členové výboru naopak podpořili návrh Heleny Langšádlové (TOP 09), v němž ocenili dojednané změny v organizaci úřadu. „Máme se podílet na tom, jak má Evropa vypadat, nikoli být jen negativní,“ uvedla. Pelikán označil nyní navrhovanou podobu úřadu za vyvážený kompromis, vypořádány byly i připomínky Česka.

Úřad evropského veřejného žalobce by měl řešit poškozování finančních zájmů Evropské unie. Ministr spravedlnosti poznamenal, že podle neoficiálních informací má o posílenou spolupráci zcela jistě zájem 12 států. Český postoj zapojit se do ní označil za pragmatický, protože Česká republika bude moci u samého zrodu ovlivnit obsah činnosti instituce a její fungování.

Senát se obává, že je to krok k federalizaci EU

Záporný postoj ke zřízení úřadu zastává Senát, což ve výboru potvrdil senátor Tomáš Grulich (ODS). Stejné stanovisko vyjádřil jeho stranický kolega Jan Zahradník, podle kterého je zřízení instituce krok k federalizaci Evropy. Naopak Zdeněk Soukup (ANO) je ke zřízení úřadu vstřícný. „Celkem chápu, že Evropa si chce své peníze ohlídat,“ řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek