Sobotka bude na summitu v Římě hájit jednotu a bezpečnost

22.03.2017
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude na sobotním neformálním summitu Evropské unie v Římě prosazovat jednotu a bezpečnost. Vyplývá to z mandátu, který mu během dnešního zasedání schválila vláda. Informoval o tom na twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Summit připomene 60. výročí podpisu římských smluv, které jsou jedním ze základů evropské integrace.

„Česká republika má velký zájem na tom, aby byla v deklaraci zdůrazněna potřeba zajistit občanům Evropské unie bezpečnost a prosperitu. Naším cílem je dosáhnout toho, aby Evropa byla efektivnější, užitečnější pro své občany a méně byrokratická,“ uvedl dnes premiér. Zdůraznil, že členství v EU je důležité pro stabilitu i prosperitu Česka.

Prioritou ČR bude zachování soudržnosti

Ministři dnes schválili Sobotkovi mandát, podle kterého by měl na jednání postupovat. Premiér v tiskové zprávě uvedl, že pro Česko je zásadní zachování jednoty a soudržnosti EU. Sobotka v úterý senátorům z evropského výboru řekl, že Česko o vícerychlostní Evropu, což jako jednu z variant budoucího výboje EU nabídla Evropská komise, nestojí.

Koncepci, podle níž by se různé členské země integrovaly různými rychlostmi v rámci EU, prosazují některé státy v čele s Německem a Francií. „Pozice České republiky do této chvíle je taková, že my to nevítáme – to znamená, že my nevítáme vícerychlostní Evropu,“ uvedl v úterý premiér. Připomněl, že podobný postoj mají další státy visegrádské skupiny, tedy Polsko, Slovensko a Maďarsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek