Kulturní památky v ČR podpoří 3 miliardy z evropských fondů

23.03.2017
Euroskop, čtk

Obnovu zámecké oranžerie v Dobříši, opravu kostelů na Broumovsku či rozšíření expozic o československém opevnění podpoří dotace z evropských fondů. Celkem tři miliardy korun si rozdělí 54 projektů zaměřených na rozvoj kulturních památek. Médiím to dnes sdělila Ivana Svobodová z Centra pro regionální rozvoj ČR, které dokončilo hodnocení žádostí o příspěvek z Integrovaného regionálního operačního programu.

Revitalizace se s pomocí evropských dotací dočkají například hrad Kost v Českém ráji, vrchnostenská okrasná zahrada u hradu Pernštejn nebo Vlašský dvůr v Kutné Hoře. Příspěvek 62 milionů korun na obnovu sbírek a rozšíření expozic dostane také mnohem mladší památka, prvorepubliková pevnost Dobrošov na Náchodsku.

Více než 90 milionů korun půjde na obnovu zámeckého parku ve Slatiňanech na Chrudimsku. Park čeká oprava cest i ohradních a opěrných zdí. „Počítá se i s rekonstrukcí zámecké budovy, kde se obnovy dočkají fasády, okna, dveře a brány,“ dodala Svobodová.

Za 84 milionů korun projde obnovou francouzský park a zámecká oranžerie v Dobříši na Příbramsku. „V areálu oranžérie vznikne multifunkční expozice a výstavní plocha nebo restaurátorský ateliér. Nově také bude oranžérie bezbariérová,“ uvedla Svobodová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek