Svoboda viní z neúspěchu velké státy

19.06.2005

Česká reprezentace je bezvýsledným jednáním v Bruselu zklamaná.

Evropští politici hovoří o krizi poté, co se neshodli na rozpočtu EU pro léta 2007 až 2013. Neprošel ani jeden ze tří návrhů budoucího rozpočtu. „Velké státy v konfliktu mezi sebou nebyly schopny najít dohodu. Nejedná se o chybu malých států, ale velkých,“ řekl ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Místopředseda ODS Petr Nečas na účet EU prohlásil: „Evropská unie není žádný charitativní spolek, naopak je institucí, kde každá země tvrdě a nekompromisně hájí především své vlastní národní zájmy.“ Nečas považuje za chybu naší vlády, že toto od počátku neviděla.

Politici počítali se zmrazením britských výhod z roku 1984. Premiér Tony Blair to ale odmítl. Poté, co na jednání padl i třetí návrh, některé nové členské země se nabídly, že se vzdají části svých příjmů, jen aby byl rozpočet schválen. Ani to ale nepomohlo.

„Styděl jsem se, když jsem slyšel, že chudší země jsou ochotny vzdát se svých příjmů, aby se dosáhlo dohody,“ uvedl po skončení summitu na konferenci lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Části z příjmů se byla ochotná vzdát i Česká republika. Po zamítnutí rozpočtu se dá očekávat, že nové členské státy dostanou o mnoho peněz méně, než původně měly. „Bylo smutné poslouchat, jak malé země na straně jedné chtějí dohodu a na druhé straně vidět sobeckost dvou nebo tří bohatých zemí,“ řekl francouzský prezident Jack Chirac.

Sdílet tento příspěvek