Brexit nesmí ohrozit integraci Evropy, shodli se lídři na Hradě

05.04.2017
Euroskop, čtk

Brexit nesmí ohrozit evropský integrační projekt, shodli se v úterý čeští ústavní činitelé na Pražském hradě. Podle mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka odmítli koncept vícerychlostní Evropy a zužování diskuse o budoucnosti unie po odchodu Británie jen na některé země.

„V jednáních o vzájemných vztazích bude klíčové zabezpečit práva občanů ČR, kteří legitimně pracují či studují ve Velké Británii, a omezit dopad brexitu na pracovní místa a konkurenceschopnost ČR,“ uvedl Hrad v tiskové zprávě. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) bude prioritou také spravedlivé finanční vyrovnání Británie do rozpočtu EU, ochrana exportu a rozvoj spolupráce v bezpečnostní oblasti. Novinářům po schůzce řekl, že věří v prosazení těchto bodů na summitu, který bude o brexitu jednat 29. dubna.

Ústavní činitelé ocenili pokrok v bezpečnostní politice EU

Účastníci setkání, tedy prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), šéfové parlamentních komor Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD), ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a Zaorálek, podle Hradu ocenili pokrok v zahraniční a bezpečnostní politice EU, zvlášť intenzivní práci na vnější bezpečnosti a obraně.

„Připravenost EU reagovat na vnější bezpečnostní výzvy, včetně účinné ochrany hranic unie a boje s nelegální migrací, považují za zásadní předpoklad udržení důvěryhodnosti evropského projektu pro občany,“ stojí v tiskové zprávě. Posilování bezpečnostní politiky unie pak podle Hradu současně povede k posílení evropského pilíře Severoatlantické aliance.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek