Obnova Kuksu a výuka o památkách získaly cenu EU

06.04.2017
Euroskop, čtk

Obnova barokního areálu v Kuksu a vzdělávací projekt Národního památkového ústavu (NPÚ) získaly cenu Europa Nostra 2017. Cena Evropské unie pro kulturní dědictví se označuje za obdobu filmových Oscarů v oblasti památkové péče. Zástupci Evropské komise a sdružení Europa Nostra vybrali 29 laureátů z evropských zemí z více než dvou stovek zaslaných projektů. ČTK to ve středu řekl mluvčí NPÚ Jan Cieslar.

Oba projekty mohou soutěžit dále. Z 29 laureátů bude 15. května ve finském Turku vybráno sedm držitelů grand prix, z nichž každý obdrží odměnu 10.000 eur. Středou začalo online hlasování pro veřejnost, ve kterém mohou lidé z celého světa podpořit některý projekt.

„Úspěch obou našich projektů dokazuje, že umíme památky nejen stavebně obnovit, ale že jim dokážeme vrátit skutečný život v podobě atraktivního kulturního využití a také při vzdělávání nových generací. Velmi mne těší, že to oceňuje nejen naše veřejnost, která je památkám věrná, ale i celá Evropa,“ komentovala cenu ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Ocenění Europa Nostra vzniklo před 15 lety a udílí se za mimořádný přínos v kategoriích památková péče, ve které uspěla obnova Kuksu, za výzkum, mimořádný přínos při péči o kulturní dědictví a v oblasti vzdělávání a osvěty, kde porotce zaujal projekt Památky nás baví.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek