ČR může přijít o část financí z EU, tvrdí experti

20.06.2005
Oddálení dohody o budoucím rozpočtu zkrátilo čas, který budou mít jednotlivé země na přípravu programů pro čerpání financí.

Krach, kterým v noci z pátku na dnešek skončilo jednání o rozpočtu EU na roky 2007 až 2013, by mohl podle ekonomů připravit ČR o část peněz z evropských fondů. Oddálení dohody o budoucím rozpočtu zkrátilo čas, který budou mít jednotlivé země na přípravu programů pro čerpání financí. Ty mohou být zřízeny nedostatečně, což by v konečném důsledku podle expertů vedlo k nepřidělení dotací.

Podle ekonomů rostoucí nejistota ohledně rozpočtu oslabuje kurz eura a podrývá investiční atraktivitu zemí EU. Pokud by krize trvala déle, znamenalo by to výrazné zhoršení postavení Evropy v globální ekonomice, což by mělo negativní dopady také na Česko. Místopředseda vlády Jahn ovšem situaci nevidí tak kriticky jako ekonomové. Podle něj by i snížená suma, kterou ČR od EU obdrží, byla tak vysoká, že ČR bude „mít co dělat, aby byla schopna ji vyčerpat“.

Páteční krach jednání podle Markéty Šichtařové z Next Finance nebude mít vliv na české finanční trhy. Podobně jako spory o evropskou ústavu nechávaly české finanční trhy klidné také tahanice o rozpočet. Podle Šichtařové je to dáno tím, že neschválení rozpočtu nedopadne jen na Česko, ale i na další země. Z pohledu mezinárodních investorů si tak ČR proti konkurenčním zemím, tedy dalším novým členským státům EU, krachem jednání o rozpočtu nepohoršila.

V současném rozpočtovém období může ČR vyčerpat z fondů unie celkem 82 miliard korun zhruba za 2,5 roku. V příštím období by i v případě dohody na nižším procentu HDP získávalo Česko zhruba kolem 100 miliard korun ročně.

Sdílet tento příspěvek