Senát schválil obchodní dohodu EU s Kanadou

20.04.2017
Euroskop, čtk

Senát schválil hospodářskou a obchodní dohodu mezi Evropskou unií a Kanadou. Měla by mimo jiné odstraněním cel a průmyslových poplatků pomoci k většímu uplatnění českých podnikatelů na kanadském trhu. Český export do Kanady by měla zvýšit v průměru o pětinu, řekl ve středu senátorům ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

„Například vývoz v potravinářském sektoru by měl nebo mohl vzrůst až o 50 procent a v textilním průmyslu až o 80 procent,“ uvedl ministr. Nové příležitosti podle něj dohoda přinese exportérům ve strojírenském a chemickém průmyslu nebo ve službách v oblasti stavebnictví či informačních technologií.

Havlíček zdůraznil, že díky dohodě nebude evropský či český trh zaplaven výrobky, které by nesplňovaly unijní standardy a normy. Zachováno je právo regulovat ve veřejném zájmu, dodal. Dohodu musí schválit ještě Sněmovna, která zatím nedokončila ani její první čtení.

V únoru schválil dohodu Evropský parlament navzdory odporu levicových europoslanců. CETA by podle odhadů expertů mohla přinést nárůst obchodní výměny mezi EU a Kanadou až o pětinu. Kritici ale tvrdí, že může ohrozit tisíce pracovních míst, což však podle unijních expertů vyvrací několik nezávislých studií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek