Sobotka: Úspěch Macrona je dobrou zprávou pro ČR i EU

24.04.2017
Euroskop, čtk

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá, že Emmanuel Macron zvítězí i ve druhém kole francouzských prezidentských voleb. V případě triumfu jeho protikandidátky Marine Le Penové by hrozil vzestup nacionalismu a protekcionismu, což by mohlo negativně ovlivnit Evropskou unii, ale i české investice nebo obchod, řekl Sobotka novinářům před dnešním jednáním vlády.

Macron postoupil do druhého kola se 23,75 procenta hlasů. Kandidátka krajní pravice Le Penová získala hlasy 21,53 procenta voličů. „Vypadalo to, že vyhraje paní Le Penová, ale dopadlo to jinak, první byl na pásce pan Macron, což je proevropský kandidát. Doufejme, že ve druhém kole se mu podaří definitivně zvítězit,“ řekl Sobotka.

Výsledky prvního kola jsou podle Sobotky dobrou zprávou i z hlediska českých zájmů. „Vzestup nacionalismu ve Francii by znamenal velké problémy s fungováním Evropské unie, mohlo by to ohrozit naše pracovní místa, investice, obchod,“ uvedl premiér.

Ukázalo se, že řada Francouzů odmítá nacionalismus, což je dobrá zpráva, míní Sobotka. „Řada Francouzů chce, aby dál pokračoval projekt evropskéspolupráce, řada Francouzů odmítá xenofobii, nesnášenlivost, kterou dlouhodobě prezentuje paní Le Penová, takže je to dobrá zpráva pro Francii, ČR, ale i EU,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek