Vláda schválila mandát premiéra pro summit EU o brexitu

24.04.2017
Euroskop, čtk

Českými prioritami pro sobotní mimořádný summit EU o brexitu budou ochrana práv českých občanů, finanční vyrovnání, kontinuita právního řádu a obchodní vztahy. Vyplývá to z mandátu pro premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), který dnes schválila vláda. O výsledku jednání informovala na twitteru Strakova akademie. „Budu prosazovat zachování práv našich občanů i firem a také finanční vyrovnání,“ doplnil na sociálních sítích Sobotka.

Na mimořádném summitu mají 29. dubna evropští lídři jednat o návrhu vodítek pro jednání s Británií o podobě jejího odchodu z unie, jehož první verzi předložil předseda Evropské rady Donald Tusk na konci března, kdy Británie formálně oznámila EU svůj záměr vystoupit.

Na základě těchto vodítek Evropská komise připraví konkrétní vyjednávací mandát, který bude – opět po schválení členskými státy – podkladem pro tým vyjednávače Evropské komise pro brexit Michela Barniera.

Český postoj vychází z debaty se zástupci sněmovních stran a práce poradní skupiny pro brexit. Témata, která jsou pro českou vládu důležitá, se od počátku debaty o brexitu výrazně nezměnila. Dlouhodobě požaduje pro české občany žijící v Británii podmínky, které se co nejvíce blíží současnému stavu. Vláda chce také usilovat o zachování co nejužších vzájemných obchodních vztahů a udržet český export na ostrovy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek