Vyřazené pražské projekty finance z EU získají

23.06.2005
Pražští zastupitelé změnili své původní rozhodnutí o projektech, které dostanou dotace ze sociálního fondu Evropské unie.

Pražští zastupitelé změnili své původní rozhodnutí o projektech, které dostanou dotace ze sociálního fondu Evropské unie. Tři vyřazené projekty, které byly ze seznamu podpor vyškrtnuty i přesto, že je schválila nezávislá komise, tedy nakonec prostředky z unie dostanou. Vyřazení projektů bylo podrobeno ostré kritice ze strany Evropské unie.

Podporu získá tak program na zlepšení doktorandského studia. Dotace dostanou také projekty na rekvalifikaci žen, které se staly obětí domácího násilí, a na vzdělávání v ochraně dětí. Tyto dva programy však získají méně peněz, než původně žádaly. Právě nadhodnocenými náklady město zdůvodnilo to, proč je původně vyřadilo.

Naopak tři dříve schválené projekty peníze nedostanou, protože by je podle primátora Béma stejně vyřadilo ministerstvo nebo EU. Na dnešním jednání byly také schváleno dalších deset z šestnácti předložených projektů v celkové hodnotě asi 380 milionů korun. Tyto projekty finančně zajistí unijní fond místního rozvoje.

O peníze z fondu místního rozvoje budou moci podle dnešního rozhodnutí zastupitelů žádat další uchazeči. Bude totiž vyhlášeno další kolo grantového řízení, v němž bude k dispozici až 770 milionů korun.

Sdílet tento příspěvek