V Belgii se koná konference o filosofovi Janu Patočkovi

03.05.2017
Euroskop, čtk

Osobnosti českého filozofa a prvního mluvčího Charty 77 Jana Patočky je věnována čtyřdenní mezinárodní konference, která dnes začíná v Bruselu. Smyslem je na filosofa, jeho dílo a politický význam více upozornit a rozšířit povědomí o této osobnosti, řekl ČTK Nicolas de Warren, jeden ze spoluorganizátorů a profesor Institutu filozofie Katolické univerzity (KU) v Lovani.

„Chceme tak také přispět k nynější debatě o základních otázkách – co je to Evropa, její identita, co znamená solidarita. Aby Patočkovo myšlení platilo i v současnosti,“ podotkl de Warren.

Filosofie zůstává nedoceněna

Na otázku, zda je tedy Patočkovo dílo v Evropě v současnosti nedoceněno, odpověděl americký profesor s úsměvem poznámkou, že nedoceněna je v současnosti filosofie jako taková. „A při tomto vědomí, ano. Patočka jako filozof není moc známý. Pocházel ze střední Evropy, Československa,“ poznamenal de Warren, který v úterý večer představil v souvislostí s konferencí také svůj dokumentární film o svém pražském hledání odkazu českého žáka Martina Heideggera a Edmunda Husserla.

Dokument se jmenuje „Pražský Sokrates“. Od publikace Charty 77 v lednu roku 1977 a smrti skoro sedmdesátiletého Patočky po mnohahodinovém výslechu komunistické Státní bezpečnosti v březnu stejného letos uplynula čtyři desetiletí.

Výročí je podle de Warrena dalším z důvodů pořádání konference, na níž se kromě Husserlových archivů KU v Lovani podílela také středisko českých studií na bruselské univerzitě ULB, České centrum v Bruselu a české velvyslanectví v Belgii. Belgický profesor ale také připomněl, že právě v Lovani Patočka v roce 1965 přednesl sérii významných přednášek.

Češi připomenou Patočku v Evropském parlamentu

První diskuse v rámci konference se koná dnes dopoledne, kdy v Evropském parlamentu vystoupí někdejší mluvčí Charty 77 a diplomat Martin Palouš, někdejší mluvčí Václava Havla a bývalý velvyslanec Michael Žantovský či ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. Diskutovat se ale bude až do soboty a to nejen v Bruselu, ale právě také na lovaňské universitě.

Už v úterý večer vzpomínal v Bruselu na Patočku jeho zeť, filozof a politik Jan Sokol. „Ten příběh je dramatický, ale jistě je v tom víc. Patočka je zajímavý právě tím, že říká něco pozitivního. Neříká jen kritiku, ale také, že jsou věci, za které stojí za to, se třeba i nechat zabít,“ poznamenal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek