Slovensko zvažuje, že se připojí k žalobě ČR na směrnici o zbraních

04.05.2017
Euroskop, čtk

Slovensko nevylučuje, že se připojí k žalobě, kterou chce Česko podat proti směrnici EU upravující nakládání se zbraněmi. Po společném jednání s českým protějškem to uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Český ministr Milan Chovanec (ČSSD) řekl, že ČR je připravena podat žalobu k evropským soudů do měsíce od zapsání směrnice do věstníku EU, po kterém začne platit.

Kaliňák souhlasí s Chovancovým názorem, že projednávání směrnice v Evropském parlamentu nebylo korektní. „Je pravda, že trestá především ty poctivé. Podrobně si návrh ČR prostudujeme a vůbec nevylučujeme, že bychom se k tomuto stanovisku aktivně připojili,“ řekl Kaliňák.

Směrnici zpřísňující kontrolu nad střelnými zbraněmi schválil Evropský parlament v polovině března. Cílem směrnice bylo zabránit teroristům ve vyzbrojování, podle kritiků ale hlavně omezuje trh s legálně drženými zbraněmi a výrazně zasahuje do vnitřních záležitostí státu, což je v rozporu s právem EU. V Česku se proti ní vzedmula vlna odporu. Podle Chovance není například znám jediný případ, kdy by teroristé k útoku použili legálně drženou zbraň.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek